Brexit

De fiscale gevolgen van Brexit zijn legio. Het meest ingrijpende op dit moment is echter wel het feit dat het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van de EU. Voor de omzetbelasting en voor de accijnzen is het VK nu echt buitenland. Geen intracommunautaire levering. En de BTW richtlijn  is er voor het VK alleen nog maar voor de vraag hoe om te gaan met de export. En dat zijn we nog niet gewend.
Een levering vanuit Nederland via Engeland aan Duitsland was voor 1 januari geen enkel probleem. Met de nodige OB nummers kon de heffing eenvoudig worden verlegd naar de laatste afnemer die dan een intracommunautaire moest aangeven. Hoe anders is dat nu.
Een levering een export en een import maken deel uit van de hiervoor geschetste handel via Engeland. Het maakt opeens veel meer uit dan voorheen wie nu eigenlijk het transport regelt.
Dan hebben we het nog niet gehad over de diverse moderne technieken die er voor zorgen dat de “look and feel” van een product razendsnel kunnen wijzigen. Technieken waarvan de impact nog maar nauwelijks is geland. Wie print er eigenlijk als ondernemer A op afstand op de printknop van de printer bij ondernemer B drukt. Print die printer inkt of een stof? Ontstaat er iets nieuws of wordt er iets bewerkt? De drang om alles voor Brexit goed te regelen, stelt alle procedures en handelingen en hun gevolgen weer eens ter discussie. We zitten er niet op te wachten maar het gebeurd ons wel. Hulp nodig? Aarzel niet te bellen.