O, jee! BTW Privé gebruik auto 2010?

Veel ondernemers hebben de afgelopen jaren bezwaar gemaakt tegen de BTW-correctie voor het privé gebruik van de auto van de zaak. Een aantal zaken zijn inmiddels tot in hoogste instantie verloren en de Belastingdienst is nu doende om de zaken af te wikkelen. Alle ondernemers die bezwaar hebben aangetekend krijgen een brief met het verzoek om het bezwaar in te trekken omdat er geen belang meer zou zijn. Dat is echter niet altijd juist!

Als u nog bezwaren hebt staan voor 2010 of eerder dan moet u nog wel even opletten. Tot 2010 bestond namelijk de mogelijkheid om de BTW correctie voor privé gebruik van de auto van de zaak te baseren op de BTW in de werkelijke autokosten. Als de werkelijke autokosten lager zijn dan de bijtelling dan kan dat een voordeel opleveren. Als u uit gaat van de werkelijke kosten, dan bedraagt de correctie 27% van de BTW op de die werkelijke kosten. Als dat bij u een voordeel op levert, dan speelt het openstaande bezwaarschrift een belangrijk rol. Als u gebruik heeft gemaakt van het forfait dan kunt u alleen nog switchen naar de werkelijke kosten als u nog een bezwaar over het betreffende jaar hebt open staan.

Ons advies is dan ook om een eventueel bezwaar over 2010 of eerdere jaren nog niet in te trekken maar om na te gaan of u voordeel hebt van een correctie op basis van de werkelijke kosten van de auto. U kunt dan, als de brief van de belastingdienst komt, er voor kiezen voor om het bezwaar te motiveren en te onderbouwen wat voor u het verschil is tussen de forfaitaire correctie en een correctie op basis de werkelijke autokosten. Afhankelijk van uw situatie kunt u hier nog een leuk voordeel uit halen.

Mocht u hulp nodig hebben bij deze beoordeling? Aarzel niet om contact op te nemen!